US Open Trivia

By Associated PressJune 11, 2007, 4:00 pm
Think you know everything there is to know about the U.S. Open? Try your knowledge with these trivia questions:
 
FORWARD TEES (1 point each)
1. Which golf course has been selected to host the most U.S.
Opens?

 
a.) Winged Foot
b.) Oakmont
c.) Baltusrol
 
2. Who was the last European to win the U.S. Open?
 
a.) Tony Jacklin
b.) Peter Oosterhuis
c.) Tommy Armour
 
3. Of the nine players who have won three legs of the Grand
Slam, which is missing only the U.S. Open?

 
a.) Byron Nelson
b.) Walter Hagen
c.) Sam Snead
 
4. Name the only player to finish a U.S. Open at double digits
under par:

 
a.) Gil Morgan
b.) Jim Furyk
c.) Tiger Woods
 
5. Who is the oldest player to win the U.S. Open?
 
a.) Ben Hogan
b.) Hale Irwin
c.) Jack Fleck
 
6. Who had the lowest final round to win the U.S. Open?
 
a.) Johnny Miller
b.) Jack Nicklaus
c.) Tiger Woods

MEMBERS TEES (3 points each)
7. Who was the last U.S. Open champion to go through local and
sectional qualifying?

 
a.) Orville Moody
b.) Steve Jones
c.) Bobby Jones
 
8. Who was the last player to win the U.S. Open in his first
attempt?

 
a.) Fuzzy Zoeller
b.) Jerry Pate
c.) Francis Quimet
 
9. Who was the only player to complete the career Grand Slam at the U.S. Open?
 
a.) Gary Player
b.) Jack Nicklaus
c.) Gene Sarazen
 
10. Name the last U.S. Open champion to make birdie on the 72nd hole:
 
a.) Andy North
b.) Lee Janzen
c.) Payne Stewart
 
11. What was the highest score recorded on one hole at the U.S. Open?
 
a.) John Daly, an 11 on the eighth hole at Pinehurst No. 2
b.) John Daly, a 14 on the 18th hole at Pebble Beach
c.) Ray Ainsley, a 19 on the 16th hole at Cherry Hills
 
12. Which foreign country has produced the most U.S. Open champions?
 
a.) Scotland
b.) South Africa
c.) Australia

CHAMPIONSHIP TEES (5 points each)
13. Name the only player to finish under par in three consecutive U.S. Opens:
 
a.) Tiger Woods
b.) Curtis Strange
c.) Tom Lehman
 
14. Name the first American-born player to win the U.S. Open:
 
a.) Walter Hagen
b.) Francis Quimet
c.) John McDermott
 
15. Who was the last amateur to win the U.S. Open?
 
a.) Bobby Jones
b.) Johnny Goodman
c.) Ken Venturi
 
16. Name the last U.S. Open champion who was over par in all four rounds:
 
a.) Hale Irwin at Winged Foot
b.) Ben Hogan at Oakland Hills
c.) Sam Park Jr. at Oakmont
 
17. Name the last U.S. Open champion to shoot all four rounds in the 60s:
 
a.) Lee Janzen at Baltusrol
b.) Jim Furyk at Olympia Fields
c.) Tiger Woods at Pebble Beach
 
18. Who was the only player to lose three U.S. Open playoffs?
 
a.) Greg Norman
b.) Colin Montgomerie
c.) Arnold Palmer
 
NINETEENTH HOLE (10-point bonus)
Name the only player to break par all four rounds in the U.S. Open without winning:
 
a.) Isao Aoki
b.) Lee Trevino
c.) Curtis Strange
 
ANSWERS:
1. b
2. a
3. c
4. c
5. b
6. a
7. a
8. c
9. a
10. b
11. c
12. a
13. b
14. c
15. b.
16. c
17. a
18. c
19. c
 
SCORING:
55-64 points -- U.S. Open champion
45-54 points -- Lost in an 18-hole playoff
35-44 points -- Blew a 54-hole lead
25-34 points -- Low amateur
11-24 points -- Made the cut
0-10 points -- Check your TV listings
 
Related Links:
  • Full Coverage - 107th U.S. Open
     
    Copyright 2007 Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.
  • Lexi 'applaud's USGA, R&A for rules change

    By Randall MellDecember 11, 2017, 5:15 pm

    Lexi Thompson’s pain may prove to be the rest of golf’s gain.

    David Rickman, the R&A’s executive director of governance, acknowledged on Golf Channel’s "Morning Drive" Monday that the new protocols that will eliminate the use of TV viewer call-ins and emails to apply penalties was hastened by the controversy following Thompson’s four-shot penalty at the ANA Inspiration in early April. The new protocols also set up rules officials to monitor TV broadcasts beginning next year.

    “Clearly, that case has been something of a focus point for us,” Rickman said.

    Thompson reacted to the new protocols in an Instagram post.

    “I applaud the USGA and the R&A for their willingness to revise the Rules of Golf to address certain unfortunate situations that have arisen several times in the game of golf,” Thompson wrote. “In my case, I am thankful no one else will have to deal with an outcome such as mine in the future.”

    Thompson was penalized two shots for improperly returning her ball to its mark on a green during Saturday’s round after a viewer emailed LPGA officials during Sunday’s broadcast. She was penalized two more shots for signing an incorrect scorecard for her Saturday round. Thompson ultimately lost in a playoff to So Yeon Ryu.

    The new protocols will also eliminate the additional two-shot penalty a player receives for failing to include a penalty when a player was unaware of the penalty.

    Shortly after the ANA Inspiration, the USGA and R&A led the formation of a video review working group, which included the PGA Tour, LPGA, European Tour, Ladies European Tour and PGA of America.

    Also, just three weeks after Thompson was hit with the four-shot penalty, the USGA and R&A released a new Rules of Golf decision decision (34-3/10) limiting video evidence in two ways:

    1. If an infraction can’t be seen with the naked eye, there’s no penalty, even if video shows otherwise.

    2. If a tournament committee determines that a player does “all that can be reasonably expected to make an accurate estimation or measurement” in determining a line or position to play from or to spot a ball, then there will be no penalty even if video replay later shows that to be wrong.

    While the USGA and R&A said the new decision wasn’t based on Thompson’s ANA incident, LPGA players immediately began calling it the “Lexi Rule.”

    Getty Images

    PGA Tour, LPGA react to video review rules changes

    By Golf Channel DigitalDecember 11, 2017, 1:32 pm

    The USGA and R&A announced on Monday updates to the Rules of Golf, including no longer accepting call-ins relating to violations. The PGA Tour and LPGA, which were both part of a working group of entities who voted on the changes, issued the following statements:

    PGA Tour:

    The PGA Tour has worked closely with the USGA and R&A on this issue in recent years, and today's announcement is another positive step to ensure the Rules of Golf align with how the game is presented and viewed globally. The PGA Tour will adopt the new Local Rule beginning January 1, 2018 and evolve our protocols for reviewing video evidence as outlined.

    LPGA:

    We are encouraged by the willingness of the governing bodies to fully vet the issues and implement real change at a pace much quicker than the sport has seen previously. These new adaptations, coupled with changes announced earlier this year, are true and meaningful advances for the game. The LPGA plans to adopt fully the protocols and new Local Rule as outlined.

    Getty Images

    Sharma closes on Monday, wins Joburg Open

    By Associated PressDecember 11, 2017, 12:43 pm

    JOHANNESBURG – Shubhankar Sharma won his first European Tour title by a shooting 3-under 69 Monday in the final round of the weather-delayed Joburg Open.

    The 21-year-old Indian resumed his round on the eighth green after play was halted early Sunday afternoon because of storms. He parred that hole, birdied No. 9 and made par on every hole on the back nine.


    Full-field scores from the Joburg Open


    Sharma finished at 23-under 264, three strokes ahead of the pack, and qualified for next year's British Open, too.

    ''I actually wasn't going to come here about a week ago ... so I'm really happy that I came,'' said Sharma, who shot 61 in the second round. ''I don't think I'm ever going forget my first time in South Africa.''

    Erik van Rooyen (66) was second, three strokes ahead of Shaun Norris (65) and Tapio Pulkkanen (68).

    Getty Images

    Newsmakers of the Year: Top 10 in 2017

    By Golf Channel DigitalDecember 11, 2017, 12:30 pm